Spring naar bijdragen

en we woren nog verder uitgeknepen ....zucht !


wrangler 92
 Share

Recommended Posts

GRONINGEN - De Nederlandse gasprijs gaat met zo’n 15 procent omhoog. Energiebedrijven zullen die prijsstijging vanaf 1 juli doorberekenen aan hun klanten. De jaarlijkse nota valt daardoor hoger uit. :lol::whistle:

gas_148623h.jpgGasleverancier voorspelt een stijging van de Nederlandse gasprijs. :D

De belangrijkste gasleverancier van ons land, GasTerra - waarbij veel energiebedrijven gas inkopen - stelt over ongeveer een maand de nieuwe prijzen vast. Dat gebeurt op basis van de olieprijzen in de periode november 2007 tot en met april 2008. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. Ben Warner van GasTerra laat, met het oog op de recordprijzen die olie de afgelopen tijd heeft bereikt, weten dat er een stijging van ongeveer vijftien procent is te verwachten.

Energiebedrijven zoals Essent, Nuon en Eneco berekenen deze hogere prijs doorgaans door aan hun afnemers, de consumenten. Waarschijnlijk zullen ze dat vanaf 1 juli doen. Al willen zij daarover zélf nog niets zeggen. Sommige bedrijven zullen misschien genoegen nemen met een iets lagere marge, en de hogere prijs niet volledig doorrekenen. Verder weten de ondernemingen soms ergens anders voordeliger gas in te kopen. Bijvoorbeeld in Noorwegen of Denemarken. Maar heel erg veel zal het in prijs niet schelen.

Paul van Selms van consumentenplatform UnitedConsumers.com berekent dat een gemiddeld huishouden door de prijsstijging dit jaar zo’n 60 euro meer kwijt is. Daar komt bij dat ook de stroomprijs volgens Van Selms omhoog gaat op 1 juli. ,,Met zes procent.” Daardoor komt er in het tweede halfjaar van 2008 nog eens ruim 10 euro aan extra stroomkosten op de nota bij. De prijsstijging hangt samen met de hoger gasprijs. Een deel van de elektriciteit wekken energiebedrijven op met gas.

Op 1 januari volgen doorgaans de nieuwe prijsaanpassingen. Eneco liet eerder al weten dat het de prijsaanpassingen van GasTerra normaal gesproken verrekent in de consumentenprijzen. Over de nieuwe stroomprijs valt volgens woordvoerder Cor de Ruijter echter nog niets te zeggen.

Nuon zegt zelfs nog niet te kunnen voorspellen of de gasprijs deze zomer überhaupt omhoog gaat. ,,Daarvoor is het nog te vroeg,” aldus Floske Kusse. Volgens haar is het overigens niet zeker dat de prijsaanpassing op 1 juli wordt doorgevoerd. ,,We hebben het ook wel eens op 1 augustus gedaan. Dat is geen wet van Meden en Perzen.”

Essent wil ook niets kwijt over nieuwe tarieven. ,,Dat zou speculatie zijn. Het is nog vroeg

Aan klanten die een vaste-prijs-contract bij hun energiebedrijf hebben afgesloten gaat een prijsstijging voorbij. Paul van Selms wijst erop dat deze mensen wel een soort ‘risico-opslag’ betalen die zij door middel van prijsstijgingen moeten terugverdienen. Mochten de tarieven op 1 januari bijvoorbeeld omlaag gaan dan is een deel van het voordeel al weer weg.

De overheid profiteert juist van de hogere gasprijs. De aardgasbaten gaan omhoog en dat is gunstig voor de schatkist.:thumbsup::P

print.gif reacties.gifREAGEER

Link naar opmerking
Deel via andere websites

dat zal niet de enige reden zijn :P

Ik sprak gister met een lasser van de gasunie en die vertelde me dat al het uitvoerende personeel (lassers/fitters enz.) Laptops krijgen alleen om de uren briefjes digitaal in te kunnen leveren :D

:D:ohmy::B........moet niet gekker worden..........en wie gaat dat betalen ? (JUIST ! :lol:)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...