Spring naar bijdragen

Raad de auto


ariev8
 Share

Recommended Posts

Chinaarmyvehicle01.jpg

Dit is de Mengshi (militaire naam), gemaakt door Dongfeng Motor Corporation. De commerciele naam is Dongfeng Hanma. Het ding lijkt verrekt veel op een Humvee, en dat is geen toeval. In 1988 liet AM General, de producent van de Humvee, de auto aan het Chinese leger zien.

Men vond het ding veel te zwaar en te log en had geen belangstelling. AM General liet wel een prototype staan voor als de PLA zich zou bedenken. En dat moet je niet doen in China. Na de eerste golfoorlog vond de PLA de Humvee toch interessant en het prototype werd onder het stof vandaan getoverd. Ondertussen mocht Amerika, na Tian An Men in 1989, geen militaire technologie aan China meer verkopen.

Chinaarmyvehicle02.jpg

Maar de Humvee werd korte tijd later in Amerika ook commercieel verkocht. Via de China Petroleum Company kocht het leger zes civiele Humvee’s, zogenaamd voor olie-exploratie. In plaats daarvan werden de Humvee’s uit elkaar gesloopt en vrijwel exact gekopieerd. De voorkant is iets anders en men stelt dat er de nodige chassis-aanpassingen zijn gedaan.

Chinaarmyvehicle03.jpg

De Hanma wordt aangedreven door een in lecentie geproduceerde Cummins turbo-diesel of door een geimporteerde GM 6.5 litre V8 turbo-diesel. Wellicht dat GM daarom Dongfeng niet heeft aangeklaagd. In feite zou men dan het leger aanklagen en dus de Staat, wat in de praktijk betekent dat iedere rechtzaak zinloos is. GM / Am General heeft zich kennelijk bij de feiten neergelegd.

Hoe het precies zit met het Amerikaanse verbod op levering van militaire technologie aan China is onzeker. De motoren worden alleen in de Hanma gebruikt en die is overduidelijk bedoeld voor het leger. Dongfeng maakt ze echter ook commercieel, maar niet voor de individuele consument. Waarschijnlijk komt GM dus weg met de term ‘Dual Use’. Dat houdt zoveel in als: “Kan gebruikt worden voor militaire toepassingen, maar het hoeft niet.â€

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooie!

Bouwer lijkt me Ghia.

Merk met motor achterin. VW, Fiat, Renault, Simca.

Iniemienemutte: Fiat.

Iniemienemutte.....fout:lol:

Ook de bouwer is niet Ghia.Wel wordt deze naam genoemd als zijnde de ontwerper, maar daar is nogal onduidelijkheid over.

Één bepaald museum zegt dat het ontwerp van G. Giugiaro is.

Maar je bent in de buurt Carl, Je hebt het merk al als optie genoemd maar niet gekozen....en tja......in combinatie met Ghia.......:lol:

Dus merk van dit mooie prototype en de bouwer?:whistle:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Nieuwe aanmaken...